Mamy własną kuchnię wyposażoną w nowoczesny i profesjonalny sprzęt gastronomiczny, w tym, najnowszej generacji piec konwekcyjno-parowy, dający możliwość przyrządzania lekkostrawnych dań na parze.
Serwujemy posiłki, które oparte są na tradycyjnych potrawach kuchni polskiej, dostosowane do wieku i potrzeb rozwojowych naszych przedszkolaków.
Personel kuchenny to osoby z doświadczeniem, zamiłowaniem i pasją do gotowania.
Nad prawidłowym żywieniem dzieci czuwa dietetyk z wieloletnim doświadczeniem Pani Monika Dziemidowicz prowadząca własną poradnię dietetyczną ekoDIETETYK w Warszawie.
Posiłki w naszym przedszkolu to niewątpliwie ważne wydarzenie. Staramy się stosować rozmaite formy zachęt do ich spożywania. Przede wszystkim nie zmuszamy przedszkolaków do jedzenia, a zachęcamy do próbowania nowych potraw. Panie kucharki dokładają wszelkich starań, aby potrawy wyglądały estetycznie i kolorowo. Menu wzbogacone jest w owoce sezonowe, orzechy, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawinę, migdały, pestki słonecznika i dyni.
Poniżej przykładowy jadłospis
CZWARTEK | POSIŁKI | gramatura | wartości odżywcze |
Śniadanie | Stół szwedzki: chleb mieszany, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, wędlina, ser żółty, ogórek świeży, herbata owocowa. | 35g 5g 35g 15g 15g 50g 200ml | 324 kcal 18g białko 27g węglowodany 16g tłuszcze 4g błonnik |
Obiad | Zupa kalafiorowa z ziemniakami, filet z kurczaka w panierce, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej i świeżych warzyw z sosem vinegrette, kompot owocowy. | 200ml 100g 150g 100g 200ml | 480 kcal 22g białko 53g węglowodany 20g tłuszcze 9g błonnik |
Podwiecz. | Jogurt naturalny z musem z owoców leśnych, wafle ryżowe, lemoniada z pomarańczą. | 100g 50g 30g 200ml | 191 kcal 10g białko 22g węglowodany 7g tłuszcze 4g błonnik |
razem | 995 kcal 50g białko 102g węglowodany 43g tłuszcze 17g błonnik |